Bestsellery
Ciasteczka owsiane z jagodami goji 1kg
Ciasteczka owsiane z jagodami goji 1kg
33,00 zł
szt.
Mąka owsiana razowa Bio 500g
Mąka owsiana razowa Bio 500g
7,85 zł
szt.
Żurawina suszona niesłodzona Bio 50g
Żurawina suszona niesłodzona Bio 50g
17,65 zł
szt.
Baton orzechowy mix  Bio 40g
Baton orzechowy mix Bio 40g
6,60 zł
szt.
Daktyle bez pestek BIO 9 kg
Daktyle bez pestek BIO 9 kg
272,00 zł
szt.
Pieprz czarny ziarno BIO 50g
Pieprz czarny ziarno BIO 50g
9,00 zł
szt.
Figi suszone Bio 250g
Figi suszone Bio 250g
12,99 zł
szt.
Len złoty Bio 400g
Len złoty Bio 400g
6,45 zł
szt.
Mąka gryczana razowa Bio 500g
Mąka gryczana razowa Bio 500g
8,79 zł
szt.
Majeranek BIO 15 g
Majeranek BIO 15 g
3,90 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zakwas piekarski BIO 250g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: około 2 - 3 dni robocze
Cena: 15,65 zł 15.65
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: Bionat
Kod produktu: BION-5906992392855
Pin It

Opis

Zakwas piekarski otrzymywany jest w naturalnym unikalnym procesie opartym o wieloletnie doświadczenie Firmy. Połączenie odpowiednich składników oraz procesów przebiegających w określonym czasie i temperaturze, przekształciło bioflorę i mikroorganizmy, doprowadzając w efekcie do wytworzenia produktu najwyższej jakości.
Zakwas piekarski dodatkowo wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Wydobywa i utrwala w pieczywie delikatny aromat, subtelny smak użytych składników, natomiast chrupiąca skórka i sprężysty miękisz są gwarancją najwyższej jakości pieczywa. 
Dostępny jest w opakowaniach po 250 g. Porcja taka wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g. Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku. Wypiek w piekarniku umożliwia uzyskanie dowolnej formy chleba - bochenków okrągłych, podłużnych, foremkowych. Wypiek w automacie wymaga kilku minut Twojego czasu na przygotowanie składników i wybór programu, resztę urządzenie wykona za Ciebie.
Jest to produkt rekomendowany przez Polską Ekologię.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:

Dawkowanie:

Chleby pszenne                                               ok. 1-2%  (10 - 20 g na 1 kg mąki)

Chleby pszenno-żytnie                                 ok. 2-3%  (20 - 30 g na 1 kg mąki)

Chleby wieloziarniste                                    ok. 3-4%  (30 - 40 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie                                                   ok. 5 %    (50 g na 1 kg mąki)

 

Domowy wypiek chleba - w piekarniku:

1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min  lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.

4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.

5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.

6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C  piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.

8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.

 

Domowy wypiek chleba w automacie.

1. Wszystkie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku.

2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładnością do 15 minut) lub według uznania.

3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.

 

SKŁADNIKI
otręby żytnie*,  woda, regulator kwasowości: kwas mlekowy, mąka żytnia*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 702,39 kJ; 
Tłuszcz: 1,55 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,16 g;
Węglowodany: 25,66 g; 
w tym cukry: 4,50 g; 
Białko: 5,96 g; 
Sól: 0,009 g

 

 

 

INFORMACJA ALERGENNA 
Zawiera drożdże, serwatkę, żyto.

 

 

 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze 4 - 22 st. C w zakręconym słoiku.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl