Producenci
Uszka i barszcz czerwony - przepis

 

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 20 dkg suszonych grzybów

  • zakwas

  • woda

  • przyprawy do smaku

Gotujemy grzyby do miekkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy do miski - z nich przygotowujemy farsz do uszek. Wywar z grzybów dolewamy do zakwasu i całość podgrzewamy na małym ogniu. Nie wolno zagotowywać bo barszcz straci kolor. Przyprawiamy do smaku.

 

 

Zakwas: najpóźniej na tydzień przed Wigilią przygotowujemy zakwas na barszcz)

Składniki:

  • 2 kg buraków

  • czosnek (liczba ząbków zależna od upodobań smakowych) -2-3 ząbki czosnku albo więcej jeżeli ktoś lubi

  • kromka domowego żytniego chleba

  • sól kamienna

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Obieramy czosnek i całość wkladamy do dużego słoja, zalewamy letnią, osoloną wodą, a na sam wierzch kładziemy kromkę chleba. Słój zakrywamy gazą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gotowy zakwas zlewamy po 4 dniach do szklanej butelki lub słoika i przechowywujemy w lodówce.

Uszka

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej lub mączki z tapioki

  • 1 łyżka oleju roślinnego dobrej jakości

  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego

  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • sól

Do miski lub na stolnicę wysypujemy wszystkie suche składniki w kopczyk, robimy na środku wgłębienie, wlewamy tam olej i odrobinę wody. Ciasto zagniatamy. W zależności od konsystencji ciasta dodajemy sukcesywnie wody, do momentu aż ciasto bez problemu odklei się od rąk. Następnie formujemy z ciasta kulę, dzielimy ją na części i rozwałkowujemy. Niedużą szklankę lub wieczkiem od pudełka wycinamy w cieście kółka, wypełniamy odrobiną farszu i zagniatamy końcówki ciasta ręcznie. Ciasto jest dosyć delikatne w produkcji. Uszka gotujemy jak pierogi, aż wypłyną na wierzch. O ile przy produkcji ciasto jest dosyć kruche po ugotowaniu staje się zwarte i nie rozpada się łatwo.

Farsz:

  • 20 dag suszonych grzybów (ugotowanych w wywarze w barszczu)

  • 0.5 kg kiszonej kapusty (najlepiej właśnej produkcji)

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2 czerwone cebule

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego dobrej jakości

  • sól, pieprz, papryka

Wcześniej ugotowane do barszczu grzyby, kiszoną kapustę oraz cebule siekamy na drobno. Razem z oliwą/olejem oraz czosnkiem dusimy na małym ogniu na patelni. Masa ma być dosyć sypka. Doprawiamy do smaku. Kapustę można przygotować dwa tygodnie przed Wigilią: do dużego słoja wkładamy pokrojoną w duże cząstki główkę kapusty, zalewamy letnią wodą osoloną w proporcji 1 łyżka soli / 1 litr wody oraz dodajemy kilka ząbków czosnku.

 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl