Producenci
Zupa krem z dyni

Składniki:
BIO Dynia – 650g
BIO Batat – 460g
BIO Papryka czerwona – 1szt
BIO Papryka żółta – 1szt
BIO Pomarańcze małe – 2szt
BIO Cebula – 1szt
BIO Czosnek – 1 ząbek
Olej do duszenia – troszkę
Woda – 3,4 szklanki
Pestki dyni ciemnozielone uprawiane w Europie – 2 łyż
Przyprawy:
Oregano, kurkuma, imbir, sól himalajska, papryka w proszku – szczypta


Sposób przygotowania:
Z dyni wydrążamy pestki (nie trzeba obierać ze skóry), kroimy na kawałki. Bataty obieramy ze skórki i kroimy na plastry grubości 1,5 cm, z papryk usuwamy ogonek i gniazda nasienne. Wszystkie warzywa układamy na blasze do pieczenia, kropimy oliwą, posypujemy oregano, kurkumą i solą. Pieczemy ok 40min w 180 stopniach. Miękką dynię (oddzielamy miękki miąższ od skóry) i batata wyciągamy, papryki zostawiamy jeszcze na 10 min w zwiększonej do 200 st temperaturze. Papryki okrywamy papierem, w którym się piekły, aby trochę zaparowały i ostygły. Łatwiej zejdzie z nich skórka.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na małym ogniu, dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy jeszcze kilka sekund. Dodajemy dynię, batata i obtane ze skóry papryki. Wlewamy wodę przyprawiamy imbirem i papryką. Wszystko gotujemy ok 3-4 minuty. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i wszystko miksujemy.
Zupę w miseczce posypujemy prażonymi pestkami dyni.

 

 

Przepis pochodzi z gotuj w stylu eko

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl