Producenci
Słodycze bez cukru

Właściwości czekolady

Czekolada zawiera:
  • szereg mikroelementów takich jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, K, B3, B12
  • fenyloetyloaminę, która pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”. Działają one euforyzująco, poprawiają samopoczucie, osłabiają destrukcyjną rolę stresu
  • flawonoidy, które mają działanie antynowotworowe, usprawniają pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca
Lekarze uważają, że najzdrowsza jest czekolada gorzka, bo zawiera najmniej cukru i najwięcej kakao. Za to dietetycy polecają czekoladę z orzechami lub owocami, bo w ten sposób dostarczamy organizmowi więcej korzystnych dla zdrowia tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Czekolada należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym - poniżej 55, dla czekolady gorzkiej wynosi on 22, dla mlecznej 49. Spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru we krwi i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty o niskim indeksie glikemicznym nie są sprzymierzeńcem tycia.


Belgijska firma Cavalier

Cavalier jest belgijską firmą rodzinną specjalizującą się od 1996 roku w produkcji czekolad bez dodatku cukru. Cavalier kieruje swoją ofertę do wszystkich miłośników czekolady, którzy chcą lub z różnych względów muszą unikać cukru, ale nadal chcą się cieszyć smakiem pysznej czekolady bez konieczności kompromisu w kwestii smaku.
W ciągu 15-letniej działalności Cavalier zbudował unikalne know-how w produkcji czekolady bez cukru- czekolady ze stewią. Dziś Cavalier prezentuje światowy poziom pod względem, jakości, smaku i zdrowotnych aspektów związanych z produkcją czekolady. Firma osiągnęła tę pozycję dzięki konsekwentnemu budowaniu długoterminowej wizji. Celem Cavalier jest nie tylko sprzedaż produktów najwyższej jakości. Głównym celem jest to, aby konsument czerpał przyjemność z ich konsumpcji i miał poczucie, że zjada produkty służące jego zdrowiu. Fakt, że Cavalier znalazł nabywców na swoje produkty w 53 krajach świadczy o tym, że udało mu się osiągnąć cel.


czekolady Cavalier

Większość z nas kocha słodycze i często zdarza się, że zjadamy ich więcej niż jest to wskazane w zdrowej diecie. Cavalier nie stosuje w swoich produktach cukru, glukozy czy fruktozy, ale jednocześnie chce, aby ludzie nadal mogli się cieszyć czekoladą. Dlatego Cavalier zaczął szukać rozwiązania, które umożliwiłoby osłodzenie goryczki pochodzącej z ziaren kakaowca w sposób zgodny ze zdrowym stylem życia, unikając sztucznych substancji słodzących. We współpracy m.in. z belgijskim Uniwersytetem z Ghent (Universiteit Gent) opracowano recepturę, w której wykorzystuje się do słodzenia stewię i erytrytol. Podsumowując zalety czekolad Cavalier to:
  • brak cukru
  • doskonały smak i jakość belgijskiej czekolady
  • obniżona kaloryczność. Przeciętnie czekolada z cukrem ma 530 kalorii i więcej, natomiast czekolady Cavalier mają ich znacznie mniej np. czekolada z owocami leśnym ma o 127 kcal mniej, a batony light (z truskawkami i o smaku waniliowym) mają prawie 200 kcal mniej
  • bogactwo błonnika
  • zawiera antyoksydanty
  • doskonałe źródło magnezu, cynku i żelaza
  • nie przyczyniają się do rozwoju próchnicy
  • certyfikat Fair Trade – półprodukty do produkcji czekolady kupowane są zgodnie z zasadami Organizacji Sprawiedliwego Handlu czyli po godziwej cenie z uwzględnieniem ochrony praw producentów i pracowników z krajów południa
  • serie czekolad i batonów ze zdrowymi dodatkami będącymi źródłem antyoksydantów (dodatek owoców leśnych), błonnika (dodatek jęczmienia z chrupkami ryżowymi), kwasów Omega-3 (siemię lniane z chrupkami ryżowymi) i witamin D i E (mango z malinami)
  • seria batonów light o obniżonej zawartości tłuszczu i kalorii (prawie 200 kcal mniej)
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl