Producenci
Co kryją w sobie jaja eko?

Bez jajek oraz przygotowanych z nich pisanek i kraszanek trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Ekologiczne jajka „zerówki” polecamy nie tylko od święta, ale także do codziennych posiłków. Na ich wspaniały smak i właściwości odżywcze wpływa bliski naturze sposób odżywiania i chowu oraz cenne składniki pod skorupką.

jaja BioPlanet

Przez pewien czas naukowcy odradzali spożywanie jaj w obawie przed cholesterolem. Pogląd ten nie znalazł jednak potwierdzenia w faktach – według Światowej Organizacji Zdrowia zdrowy człowiek może bez obaw spożywać nawet 10 jaj tygodniowo (wliczając w to jajka spożywane jako składnik różnych pokarmów). Jedząc jajka pomagamy dostarczyć naszym organizmom całą paletę aminokwasów egzogennych (czyli takich, które spożywać musimy z pokarmem, gdyż nasz organizm nie może wytworzyć ich samodzielnie). Żółtko to prawdziwy magazyn cennych składników: fosforu, tłuszczy, witamin A, F, K, B, także D oraz żelaza i kwasów Omega 3 i 6.

 

O dobrostanie, żywieniu kur i smaku, czyli dlaczego warto wybrać EKO?

Sposób karmienia i chowu kur niosek nie pozostaje bez wpływu na jakość jaj, ale nie tylko dlatego zachęcamy do wybierania jaj ekologicznych. Wybór ten ma także wymiar etyczny, aby przekonać się dlaczego wystarczy obejrzeć odrażające zdjęcia klatek, w których trzymane są kury… Zgodny z naturą chów zapewnia kurom możliwość dostępu do świeżego powietrza i naturalnego pokarmu. Nieprzypadkowo jaja ekologiczne nazywa się często „jajami od szczęśliwych kur”.


Najbardziej kontrowersyjną metodą chowu jest chów klatkowy (oznaczenie jaj zaczyna się od 3) – zwierzęta nie mają dostępu do świeżego powietrza i trzymane są w niewielkich klatkach (choć wraz z początkiem 2012 r. przepisy w zakresie chowu klatkowego zmieniły się i warunki są nieco lepsze, wciąż jednak jest to sposób chowu bardzo daleki od warunków naturalnych).

Bardzo ważne dla jakości spożywanych przez nas jaj jest żywienie kur. W rolnictwie ekologicznym stosuje się pasze oparte wyłącznie na składnikach naturalnych. Kury mają także możliwość przebywania na świeżym powietrzu i samodzielnego poszukiwania pokarmu. Takiej możliwości nie mają w przypadku chowu klatkowego (oznakowanie zaczyna się od „3”) czy też ściółkowego (oznakowanie zaczyna się od „2”).

To, czym kura się odżywia, wpływa na późniejszy smak jajka. To oczywiście wrażenie subiektywne, ale wielu konsumentów uważa, że jajka pochodzące z niewielkich gospodarstw ekologicznych, smakują najlepiej. Smakosze zwracają uwagę, że jaja kur dawnych ras (nie nadających się do chowu fermowego), takich jak zielononóżka kuropatwiana, są bardziej wartościowe i zdrowsze (zazwyczaj jajka kur zielononóżek są dużo mniejsze od „normalnych” jaj i mają barwę jasnokremową ). Warto wiedzieć, że niektóre osoby uczulone na „normalne” jajka, mogą spożywać jaja od kur zielononóżek.

 

Przechowywanie jaj

Jaja powinny być przechowywane w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie. Warto schować je w zamkniętej przegrodzie, gdyż mają zdolność pochłaniania obcych zapachów.

 

Oznakowanie jaj

Skorupki sprzedawanych jaj muszą być ostemplowane „kodami producenta”. Kod taki składa się z oznaczenia systemu chowu kur („1” wolny wybieg, „2” ściółka, „3” klatka, „0” chów ekologiczny), oznaczenia państwa członkowskiego (np. PL), oraz weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego. Z obowiązku tego wyłączone są małe gospodarstwa, które utrzymują nie więcej niż 50 kur niosek i sprzedają jaja na rynku lokalnym.

 

Żródło: http://www.biokurier.pl/glowna/1472-co-kryja-w-sobie-jaja-eko

 
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl