Producenci
Suszone owoce

Późną jesienią i zimą mamy coraz mniej świeżych owoców dlatego zachęcamy do spożywania suszonych owoców.

 
FIGI  jako doskonała słodka  przekąska

  • jedno  z najlepszych źródeł wapnia z produktów roślinnych.
  • zawierają również znaczne ilości witaminy K,
  • zawierają duże ilości żelaza chroniącego organizm przed anemią oraz magnezu wspomagającego układ nerwowy
  • dostarczają mnóstwa wartościowej energii
  • zawierają najwięcej błonnika spośród wszystkich suszonych owoców

 

Suszone na słońcu ŚLIWKI

  • mają 5x więcej wit A niż świeże oraz 7x więcej błonnika
  • doskonałe źródło żelaza i fosforu, potasu, wapnia
  • ze względu na wysoką zawartość sorbitolu posiadają właściwości przeczyszczające
  • regulują pracę jelit
  • mają działanie zasadotwórcze
  • zalecane przeciw osteoporozie

 

Zastosowanie w kuchni:

  • samodzielna przekąska
  • kompot z suszonych śliwek
  • dodatek do kaszy jaglanej czy owsianki
  • pierogi z suszonymi śliwkami
  • Suszone śliwki doskonale utrzymują wilgoć, dzięki zawartości sorbitolu dlatego są doskonałym składnikiem ciast, mięs oraz sałatek, nadając im odpowiednią wilgotność i przedłużają trwałość wypieków

 

 Suszone MORELE

  • zawierają dużo wapnia i żelaza, potas
  • uznawane są za najbardziej zasadotwórczy owoc świata.
  • pomagają przy nadkwasocie.
  • chronią przed anemią

 

Morele jako przekąska i słodycz dla dziecka, można zrobić powidła, dodać do kaszy jaglanej lub owsiani.

RODZYNKI

  • mają  najcenniejszy składnik o działaniu przeciwnowotworowym - resweratrol
  • źródło cukrów prostych i witamin z grupy B i wapnia
  • Dzieci je bardzo lubią

 

autor: Emilia Lorenc ZdrowyPrzedszkolak.org

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl